HASSAN... BENAR DENGAN JANJINYA

Seorang pemuda bernama Hassan, keluar dari kampungnya dengan menunggang seekor unta untuk membuat satu perjalanan yang jauh. Setelah lama menunggang, dia keletihan lalu turun dari untanya dan bersandar di sebatang pokok lalu tertidur. Setelah sedar dari tidurnya, didapati untanya tidak ada. Hassan lalu terburu-buru mencari untanya itu. Dalam keadaan cemas dan bimbang itu, Hassan terjumpa untanya tetapi telah mati. Alangkah hairan dan marahnya Hassan.


“Pakcik yang membunuhnya,” kata seorang tua yang ada di sisi bangkai unta itu. “Tetapi bukan sengaja,” sambung orang tua itu lagi. “Ketika unta ini memakan tanaman pakcik, pakcik lontar dengan batu kecil. Kena betul-betul di kepalanya. Lepas itu, ia berpusing-pusing dan jatuh lalu mati.” Orang tua itu bercerita menerangkan kejadian yang sebenarnya.


Hassan dalam keadaan bingung kerana terkejut dari tidur dengan tiba-tiba mencabut pedangnya dan dihayun ke arah orang tua itu dan terpenggallah leher dari badan. Hassan seakan-akan baru bermimpi tersedar dari kejadian itu dan menyesal yang amat sangat. Hassan lalu mencari keluarga si mati dan menceritakan segala-galanya. Dua orang anak lelaki orang tua itu terus membawa Hassan kepada Amirul Mukminin hari itu juga. Dan Hassan pun dihadapkan ke mahkamah pengadilan. Amirul Mukminin sendiri yang menjadi hakimnya. Dengan dihadiri oleh beberapa orang Sahabat, perbicaraan pun dijalankan. Sayyidina Umar selaku hakim setelah mendengar pengakuan Hassan sendiri, telah menjatuhkan hukuman bunuh ke atas Hassan.


Mendengar itu Hassan berkata:

“Demi Allah, saya lebih sanggup dibunuh di dunia daripada mendapat hukuman Neraka di akhirat. Tapi, wahai Amirul Mukminin, saya minta ditangguhkan hukuman itu dalam beberapa hari kerana saya mohon untuk memberitahu ibubapa saya, anak isteri saya dan saudara-mara tentang perkara ini. Mereka semua belum tahu dan kerana jauhnya dari sini tentu mereka tak akan tahu kalau saya tidak memberitahunya.”


Sayyidina Umar kerana tegas dan adilnya menjawab, “Tidak!. Tiada jaminan bahawa engkau datang lagi untuk menjalani hukuman ini.”


Hassan merayu lagi, “Kasihanilah saya tuan hakim. Semua orang yang mengasihi saya sedang menunggu keputusan saya. Mereka tentu tertanya-tanya kalau saya tidak pulang memberitahu tentang perkara ini.” Sekali lagi, Sayyidina Umar menunjukkan ketegasan dan keadilannya, “Tidak!!,” katanya.


Kali ketiga Hassan merayu, tiba-tiba salah seorang Sahabat bangun dan berkata, “Sekalipun saya tidak kenal saudara Hassan, namun atas nama Sahabat Rasulullah, saya minta tuan hakim memperkenankan permohonan Hassan. Jika sekiranya Hassan tidak datang pada hari akan dijatuhkan hukuman, maka biarlah saya yang dihukum.”


Dengan jaminan yang diberikan oleh Sahabat itu, Abu Zar, Sayyidina Umar pun membenarkan hukuman itu ditangguhkan. Dan Hassan pun dibenarkan pulang setelah menentukan tarikh yang akan datang. Sesampai di rumah, Hassan terus memberitahu keluarganya tentang apa yang berlaku dan berkata, “Biar saya jalani hukuman di dunia dari hukuman di Akhirat.” Menangislah ibubapa dan anak isterinya. Tetapi Hassan tidak lemah semangat terus dipacunya kuda menuju ke tempat pengadilan. Dia lebih takut pada Allah daripada anak isteri. Dia lebih cintakan Akhirat daripada dunia.


Di pertengahan jalan, tiba-tiba tali pacu kudanya putus. Hassan cemas kalau-kalau dengan itu, dia terlewat sampai. Bagaimanapun dengan susah payah, Hassan dapat membetulkan tali kekang kudanya dan akhirnya dapat meneruskan perjalanannya. Tetapi sudah lewat.


Di padang tempat hukuman hendak dijalankan, kerana kelewatan Hassan, semua yang menanti sangat cemas. Mereka cemaskan Abu Zar yang terpaksa menggantikan tempat Hassan. Dalam suasana kecemasan yang memuncak, tiba-tiba berbalam-balam di kejauhan semua yang hadir nampak kuda pacuan berlari kencang menuju ke tempat itu. Setelah yakin Hasan yang datang, mereka bertempik: “Allahu Akbar! Allahu Akbar!”


Suasana tiba-tiba bertukar menjadi sedih dan terharu. Betapa jujurnya anak muda Hassan memegang janjinya sekalipun nyawanya akan melayang. Sebaik sahaja turun dari kudanya, Hassan menghadap tuan hakim dan berkata, “Demi Allah, saya tidak berniat untuk menempah kelewatan ini. Tali kuda saya putus di tengah padang pasir. Puas saya usahakan mencari tali untuk menyambungnya. Alhamdulillah, saya dapat dan selamat tiba ke sini, tuan hakim.” Kemudian katanya lagi, “Sebelum saya dihukum bunuh, izinkan saya bersolat dua rakaat.”


Sayyidina Umar pun membenarkan. Dalam doa akhirnya, Hassan berdoa: “Ya Allah, ampunkan keterlanjuranku dunia dan di Akhirat.” Selesai menyapu muka, Hassan pun menghadap menyerahkan dirinya untuk menjalani hukuman bunuh. Tetapi pada saat yang genting itu, tiba-tiba kedua beradik anak si mati menghadap tuan hakim dan berkata:

“Kami telah menyaksikan kejujuran dan keikhlasan saudara Hassan dan telah kami saksikan juga keberanian dan kasih sayang saudara Abu Zar. Juga telah kami saksikan ketegasan dan keadilan Amirul Mukminin menjalankan hukuman Tuhan. Hasilnya, kami memperolehi kekuatan untuk meredhakan kematian ayah kami dengan memaafkan saudara kami, Hassan. Lepaskanlah saudara Hassan daripada hukuman, wahai Amirul Mukminin.” Mendengar itu sekali lagi, padang itu bergema dengan laungan: “Allahu Akbar! Allahu Akbar!”


Mereka semua bersyukur kerana terampunnya seorang saudara mereka dari hukuman di dunia dan Akhirat. Insya-Allah.

“Tidak beriman seseorang kamu sehingga ia mengasihi saudaranya seperti ia mengasihi dirinya sendiri,” sabda Rasulullah SAW.

NASIHAT BUATMU PARA PENDIDIK...

الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على نبينا محمد، وعلى آله وصحبه أجمعين، وأشهد أن لا إله إلا الله وحده لا شريك له، وأن محمدا عبده ورسوله، وبعد

Para guru dan pendidik yang dikasihi,

Alhamdulillah, Allah memilih kita berada dalam bidang pendidikan. Bidang yang begitu mulia di sisi ALlah berdasarkan Al-Quran dan Hadis Rasulullah SAW. Usaha yang kita jalankan adalah untuk membangunkan manusia dari segi intelek, jasmani, rohani, emosi, akal budi dan sikap mereka. Membangunkan manusia bermakna membangunkan diri para khalifah Allah. Tugas yang besar ini, sudah pasti menantinya adalah cabaran yang bukan sedikit. Oleh itu, marilah kita merenungi syarat-syarat berikut untuk menjadikan tugas kita sebagai ibadah kepada ALlah.


Pertama : Mengikhlaskan niat kerana Allah Taala dalam mendidik anak-anak didik dan saudara-saudara dari kalangan penuntut ilmu dan mendidik mereka sesuai dengan apa yang diredhai oleh Allah SWT. Kemudian sabar dan mengharapkan ganjaran atas amalan tersebut dari Allah SWT dan semata-mata mengharapkan pahala dari-Nya.


Berkata sebahagian ahli ilmu : “Ikhlas ialah jangan kamu mencari atas amalan engkau saksi selain Allah Taala, tidak juga pemberi ganjaran kepada selainNya. Dan inilah sebenarnya hakikat dari ad Din serta miftah (kunci) dakwah para Rasul `Alaihimus Sholaatu was Sallam”.


Allah SWT berfirman :

وَمَا أُمِرُوا إِلا لِيَعْبُدُوا اللَّهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ حُنَفَاءَ وَيُقِيمُوا الصَّلاةَ وَيُؤْتُوا الزَّكَاةَ وَذَلِكَ دِينُ الْقَيِّمَةِ

“Padahal mereka tidak disuruh kecuali supaya mereka beribadah kepada Allah dengan memurnikan ketaatan kepada-Nya dalam (menjalankan) Din yang lurus, dan supaya mereka mendirikan salat dan menunaikan zakat, dan yang demikian itulah Din yang lurus.
(QS. Al Baiyyinah : 5)


Dan Allah Taala berfirman :

قُلْ إِنَّنِي هَدَانِي رَبِّي إِلَى صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ دِينًا قِيَمًا مِلَّةَ إِبْرَاهِيمَ حَنِيفًا وَمَا كَانَ مِنَ الْمُشْرِكِينَ # قُلْ إِنَّ صَلاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ # لا شَرِيكَ لَهُ وَبِذَلِكَ أُمِرْتُ وَأَنَا أَوَّلُ الْمُسْلِمِينَ

“Katakanlah: "Sesungguhnya aku telah ditunjuki oleh Tuhaku kepada jalan yang lurus, (iaitu) Din yang benar, Din Ibrahim yang lurus, dan Ibrahim itu bukanlah termasuk orang-orang musyrik". Katakanlah: “Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku dan matiku hanyalah untuk Allah, Tuhan semesta alam”. Tiada sekutu bagi-Nya, dan demikian itulah yang diperintahkan kepadaku dan aku adalah orang yang pertama-tama menyerahkan diri (kepada Allah)".
(QS. Al An`am : 161-163)


Keikhlashan merupakan syarat untuk diterimanya amalan. Sesungguhnya satu amalan tidak akan diterima oleh Allah Taala kecuali dengan dua syarat :


1. Hendaklah amalan tersebut zahirnya sesuai dengan apa yang disyariatkan Allah Taala dalam kitab-Nya atau dijelaskan oleh Rasul-Nya SAW.

Al Bukhari dan Muslim telah meriwayatkan dalam sahih mereka berdua, hadis dari Aisyah radhiallahu `anha, bahwa Nabi SAW bersabda :

من أحدث في أمرنا هذا ما ليس منه فهو رد

“Barang siapa yang mengada-ada (mengadakan satu bid`ah) dalam perintah Kami ini yang bukan daripada kami, maka dia tertolak”.[1]


2. Hendaklah amalan tersebut ikhlas semata-mata mencari keredhaan ALlah.

Imam al-Bukhari dan Muslim telah meriwayatkan satu hadis dari Umar bin al Khattab radhiallahu `anhu bahwa Nabi SAW bersabda :

إنما الأعمال بالنيات، وإنما لكل امرئ ما نوى

“Sesungguhnya seluruh amalan tergantung dengan niat, dan sesungguhnya setiap manusia mendapatkan apa yang dia niatkan”.[2]


Berkata al Fudhail bin `Iyaadh : “Amalan yang paling baik ialah amalan yang paling ikhlas dan paling benar”, kemudian beliau meneruskan katanya : “Sesungguhnya satu amalan apabila ikhlas dilakukan tapi tidak benar (tidak sesuai dengan tuntunan Nabi SAW), tidak akan diterima oleh Allah SWT, dan apabila benar tetapi tidak ikhlas tidak juga diterima, sampai amalan itu betul-betul ikhlas dan benar, al kholish (ikhlas) semata-mata kerana Allah, dan ash-showab (benar) betul-betul sesuai di atas as Sunnah”.[3]


Di antara dalil-dalil yang menunjukkan tentang ikhlas, di mana seorang hamba mengamalkan satu amalan yang solih, kemudian dia tidak peduli dengan penglihatan dan pujian manusia atasnya, bahkan kalau amalan solih tersebut dinisbahkan kepada selain dirinya akan membuat dia gembira. Demikian itu disebabkan ilmunya dan bahwasanya dia dipelihara disisi Allah Taala.


Dan dikatakan kepada Sahl at Tustari : “Apa sesuatu yang sangat berat atas jiwa? Kata beliau : “al Ikhlas, kerana tidak ada bagi jiwa tersebut bahagian - ertinya dari bentuk keduniaan - .”


Kedua : Bertakwa kepada Allah Taala, dan selalu merasa diawasi oleh-Nya, baik ketika nampak maupun tidak nampak (muraqabah). Sesungguhnya takwa kepada Allah SWT merupakan wasiat untuk orang-orang terdahulu dan sekarang.

Allah Taala berfirman:

وَلِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأرْضِ وَلَقَدْ وَصَّيْنَا الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ مِنْ قَبْلِكُمْ وَإِيَّاكُمْ أَنِ اتَّقُوا اللَّهَ وَإِنْ تَكْفُرُوا فَإِنَّ لِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأرْضِ وَكَانَ اللَّهُ غَنِيًّا حَمِيدًا

“Dan kepunyaan Allah-lah apa yang di langit dan yang di bumi, dan sungguh Kami telah memerintahkan kepada orang-orang yang diberi kitab sebelum kamu dan (juga) kepada kamu, bertakwalah kepada Allah. Tetapi jika kamu kafir maka (ketahuilah) , sesungguhnya apa yang di langit dan apa yang di bumi hanyalah kepunyaan Allah dan Allah Maha Kaya dan Maha Terpuji.
(QS. An Nisaa` : 131)


Adalah Nabi SAW dalam kebanyakan wasiatnya untuk para shahabat adalah ketakwaan kepada Allah Taala. Dalam hadis al `Irbaadh ibnu Saariyah bahwa Nabi SAW bersabda :

أوصيكم بتقوى الله والسمع والطاعة

“Saya wasiatkan pada kamu untuk bertakwa kepada Allah, mendengarkan dan mentaati para pemimpin”.[4]


Berkata Imam Tholq bin Habiib rahimahullahu Taala : “Yang dikatakan takwa ialah kamu beramal untuk mentaati Allah di bawah bimbingan cahaya dari Allah, dan kamu mengharapkan ganjaran dari Allah, lalu kamu meninggalkan maksiat kepada Allah dan takut akan azabNya Jalla Sya`nuhu”.[5]


Berhati-hatilah dari seluruh maksiat besar atau kecil, sesungguhnya Allah Taala telah menjanjikan barang siapa yang menjauhi dosa-dosa besar akan menghapus dosa-dosa kecilnya, dan akan memasukkannya ke dalam jannah-Nya. Allah Tabaaraka wa Taala berfirman :

إِنْ تَجْتَنِبُوا كَبَائِرَ مَا تُنْهَوْنَ عَنْهُ نُكَفِّرْ عَنْكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ وَنُدْخِلْكُمْ مُدْخَلا كَرِيمًا

“Jika kamu menjauhi dosa-dosa besar di antara dosa-dosa yang dilarang kamu mengerjakannya, nescaya Kami hapus kesalahan-kesalahan mu (dosa-dosamu yang kecil) dan Kami masukkan kamu ke tempat yang mulia (syurga).
(QS. An Nisaa` : 31)


Ertinya, banyaknya kebajikan dan keberkatan adalah dengan berhati-hati dari dosa-dosa kecil.


Al-Imam al-Bukhari telah meriwayatkan dalam sahihnya, hadis dari Anas bin Malik radhiallahu anhu , beliau berkata :

إنكم لتعملون أعمالا هي أدق في أعينكم من الشعر، إن كنا لنعدها على عهد رسول الله صلى الله عليه وسلم من الموبقات

“Sesungguhnya kalian telah mengamalkan amalan-amalan yang di mata kalian lebih halus dari rambut, sesungguhnya kami mengkategorikan di zaman Rasulullahi SAW sebagai al-muubiqaat (yang membinasakan)”.[6]

Berkata Abu `Abdillah, yang dimaksudkan ini ialah al Muhlikaat (yang membinasakan) .


Berkata Imam al Auza`i : “Jangan kamu melihat kepada kecilnya maksiat, akan tetapi lihatlah kepada besarnya siapa yang kamu derhakai”.


Ketiga : Qudwah (teladan) yang baik.

Sudah menjadi hal yang dimaklumi bahwa seorang pelajar akan terpengaruh dengan gurunya, dia akan senang untuk mengikut gurunya dan berqudwah dengannya. Maka diwajibkan atas para pendidik dan guru jangan sampai perkataannya menyalahi perbuatannya. Allah SWT berfirman :

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ مَا لا تَفْعَلُونَ # كَبُرَ مَقْتًا عِنْدَ اللَّهِ أَنْ تَقُولُوا مَا لا تَفْعَلُونَ

“Wahai orang-orang yang beriman, kenapakah kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan? Amat besar kebencian di sisi Allah bahwa kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan.
(QS. As shof : 2-3)


Dan Allah SWT berfirman tentang Nabi-Nya Syuaib AS :

قَالَ يَا قَوْمِ أَرَأَيْتُمْ إِنْ كُنْتُ عَلَى بَيِّنَةٍ مِنْ رَبِّي وَرَزَقَنِي مِنْهُ رِزْقًا حَسَنًا وَمَا أُرِيدُ أَنْ أُخَالِفَكُمْ إِلَى مَا أَنْهَاكُمْ عَنْهُ إِنْ أُرِيدُ إِلا الإصْلاحَ مَا اسْتَطَعْتُ وَمَا تَوْفِيقِي إِلا بِاللَّهِ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَإِلَيْهِ أُنِيبُ

“Syu'aib berkata: "Hai kaumku, bagaimana fikiranmu jika aku mempunyai bukti yang nyata dari Tuhanku dan dianugerahiNya aku daripadaNya rezeki yang baik (patutkah aku menyalahi perintahNya) ? dan aku tidak berkehendak menyalahi kamu (dengan mengerjakan) apa yang aku larang, aku tidak bermaksud kecuali (mendatangkan) pengislahan selama aku masih berkesanggupan, dan tidak ada taufik bagiku melainkan dengan (pertolongan) Allah. Hanya kepada Allah aku bertawakal dan hanya kepadaNya lah aku kembali.
(QS. Hud : 88)

Berkata penyair :

لا تنه عن خلق وتأتي مثله عار عليك إذا فعلت عظيم

Jangan kamu melarang dari akhlaq yang buruk lalu kamu mendatangi semisalnya, aib yang besar atas engkau bila kamu mengerjakannya.


Keempat : Akhlak yang baik.


Allah Taala berfirman :

وَقُلْ لِعِبَادِي يَقُولُوا الَّتِي هِيَ أَحْسَنُ إِنَّ الشَّيْطَانَ يَنْزَغُ بَيْنَهُمْ إِنَّ الشَّيْطَانَ كَانَ لِلإنْسَانِ عَدُوًّا مُبِينًا

“Dan katakanlah kepada hamba-hambaKu: "Hendaklah mereka mengucapkan perkataan yang lebih baik (benar). Sesungguhnya syaitan itu menimbulkan perselisihan di antara mereka. Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagi manusia.
(QS. Al Israa` : 53)


Allah Taala firman :

وَلا تَسْتَوِي الْحَسَنَةُ وَلا السَّيِّئَةُ ادْفَعْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِي بَيْنَكَ وَبَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَأَنَّهُ وَلِيٌّ حَمِيمٌ

“Dan tidaklah sama kebaikan dan kejahatan. Tolaklah (kejahatan itu) dengan cara yang lebih baik, maka tiba-tiba orang yang antaramu dan antara dia ada permusuhan seolah-olah telah menjadi teman yang sangat setia. (QS. Fusshilat : 34)


Al Imam Tirmizi telah meriwayatkan dalam sunannya, hadis dari Abu Darda' bahwa Nabi SAW bersabda :

ما شيء أثقل في ميزان المؤمن يوم القيامة من خلق حسن وإن الله ليبغض الفاحش البذيء

“Tidak ada sedikitpun yang lebih berat ditimbangan seorang mukmin pada hari kiamat nanti dari akhlaq yang baik, dan sesungguhnya Allah sangat membenci orang yang berkata keji dan buruk”.[7]


Akhlak yang baik mencakupi bidang-bidang yang sangat banyak dalam kehidupan seorang muslim samada dalam ucapan dan amalannya, dalam ibadah kepada Tuhannya dan muamalahnya kepada sesama hamba Allah. Abdullah bin al Mubarak berkata : “Akhlak yang baik ialah wajah yang berseri, menyebarkan kebajikan, menahan gangguan, dan hendaklah kamu memberikan uzur kepada manusia”.


Para guru dan pendidik juga hendaklah berakhlak yang baik dengan sesama rakan guru, dengan para muridnya, bahkan dengan ibubapa dan penjaga muridnya, dan hendaklah berlemah lembut dalam bermuamalah dengan mereka.


Imam Muslim telah meriwayatkan satu hadis dalam sahihnya dari Aisyah radhiallahu anha bahwa Nabi SAW bersabda :

إن الرفق لا يكون في شيء إلا زانه، ولا ينزع من شيء إلا شانه

“Tidak terdapat kelembutan pada sesuatu kecuali menghiasinya, dan tidak dicabut kelembutan dari sesuatu kecuali merosaknya”.[8]


Dan sesungguhnya Nabi SAW adalah manusia yang paling baik akhlaknya. Maka barangsiapa yang ingin sampai kepada akhlak yang mulia, hendaklah dia beruswah dengan Muhammad SAW. Diriwayatkan dalam sunan Tirmidzi dari Anas bin Malik radhiallahu anhu, beliau bersabda :

خدمت النبي عشر سنين، فما قال لي أف قط، وما قال لشيء صنعته: لم صنعته؟ولا لشيء تركته: لم تركته؟

“Saya menjadi pembantu Nabi SAW selama sepuluh tahun, sama sekali beliau tidak pernah berkata uff (menggerutu) pada saya, dan tidak pernah berkata terhadap sesuatu yang saya perbuat : “kenapa kamu kerjakan itu?”, dan juga terhadap sesuatu yang saya tinggalkan: “kenapa kamu tinggalkan itu?”.[9]


Kelima : Hendaklah seorang guru bersemangat dalam mendidik anak didiknya dengan tarbiah solehah.

Para guru dan pendidik seharusnya mengajarkan pada murid-muridnya tentang perkara-perkara Islam dan Iman, lalu ditanamkan dalam diri pelajar rasa kecintaan pada Allah dan pengagunganNya di hati-hati mereka. Demikian juga kecintaan kepada Nabi Muhammad SAW, kemudian dia jelaskan pada mereka wajibnya mengikuti sunnah Rasulullah, beramal dengan Sunnahnya alaihis Sholaatu was Salaam, berqudwah dengan Nabi SAW, lalu diajarkan pada mereka adab-adab yang baik, dan akhlak yang mulia, seperti adab-adab masjid, majlis, menghormati guru dan orang yang lebih tua, juga adab dengan teman dan sahabat, dan biasakan kepada mereka bertutur kata yang baik, dan peringatkan mereka dari perkataan yang buruk, dan selain dari yang demikian dari adab-adab yang indah serta sifat-sifat yang mulia.


Tugas ini tidak harus dibebankan kepada yang bergelar ustaz dan ustazah sahaja, tetapi tugas semua yang bergelar guru dan pendidik kerana guru itu dikenali sebagai mualim,mudaris, muaddib dan murabbi. Istilah-istilah ini menggambarkan mulia dan luas bidang tugas seorang guru.

" SELAMAT HARI GURU 2010"


Rujukan :

[1] Al Bukhari (2697), Muslim (1718).

[2] Al Bukhari (1), Muslim (1718).

[3] “Madaarijus Saalikin”, (2/93), oleh al Imam Ibnu Qaiyyim al Jauziyyah.

[4] “Sunan Abu Daud” (4607).

[5] “Siyaru A`laamin Nubalaa`” (4/601), dan berkata al Imam Ibnu Qaiyim al Jauziyyah dalam “ar Risaalah at Tabuukiah”, halaman 26, “Ini merupakan definisi yang paling baik dikatakan tentang Taqwa”. Dan al Imam Az Zahabi juga berkata di dalam “as Siyaru”, (4/601) :

[6] Al Bukhari (6492).

[7] At Tirmizi (2002), dan berkata dia : hadis hasan sahih.

[8] Muslim (2593).

[9] At Tirmizi (2015) asal hadis ini disahihkan oleh Bukhari dan Muslim.

NOSTALGIA SEKOLAH MENENGAH BUKIT GOH
KENALI SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BUKIT GOH


Bukit Goh merupakan sebuah rancangan penempatan peneroka yang dibuka oleh Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA). Ia mula diduduki oleh para peneroka dari segenap pelosok tanahair pada tahun 1969. Hampir seratus peratus peneroka di sini terdiri dari kaum Melayu dan ianya terletak lebih kurang 22 kilometer dari bandar Kuantan.


Dengan adanya tanah rancangan ini maka bermulalah juga institusi pendidikan di sini dengan pembukaan sekolah rendah. Pada tahun 1974 bermula pula pendidikan peringkat menengah dengan penubuhan Sekolah Menengah Rendah Kebangsaan Bukit Goh. Sekolah ini menerima pentadbirannya yang pertama iaitu Encik Ibrahim bin Othman. Buat permulaannya murid-murid seramai 36 orang dan guru seramai 2 orang terpaksa menumpang di sekolah kebangsaan kerana bangunan belum siap sepenuhnya.


Pada 13 Oktober 1975 bermula era baru apabila bangunan Sekolah Menengah Rendah Kebangsaan Bukit Goh siap sepenuhnya dan murid-murid mula berpindah ke sekolah baru pada tarikh tersebut. Tenaga pengajar yang ada pada ketika itu ialah 5 orang dan bilangan kelasnya hanya 3 buah.


Mulai tahun 1976, bilangan kelas bertambah menjadi 7 dan tenaga pengajarnya ialah seramai 11 orang. Dalam tahun itu juga, kumpulan pelajar Tingkatan 3 sekolah ini telah menduduki Sijil Rendah Pelajaran dengan pencapaian keputusan 65.1 peratus.


Pada tahun 1977 pula bilangan kelas bertambah menjadi 10 kesemuanya dengan 15 tenaga pengajar. Tahun ini juga merupakan tahun yang penting dalam sejarah sekolah kerana pada tanggal 18 Julai 1977, sekolah ini dibuka dengan rasminya. Perasmian telah dilakukan oleh YB Timbalan Menteri Pelajaran Malaysia, Encik Chan Siang Sun.


Pada tahun 1980, sekolah ini menerima perubahan pucuk pimpinan pentadbiran apabila Pengetua yang baru dilantik mengambil alih jawatan dari Pengetua yang pertama. Beliau ialah Encik Wan Othman bin Wan Abdullah yang didatangkan dari Sekolah Menengah Chemomoi, Temerloh.


Pada tahun 1982 pula sekolah sekali lagi menerima perubahan pucuk pimpinan apabila Encik Wan Othman ditukarkan ke Sekolah Menengah Rendah Kebangsaan Sri Pelangai, Bentong. Tempat beliau telah diambil alih oleh Encik Abdul Jabar bin Imam Dali. Pada tahun ini, bilangan pelajar terus bertambah menjadi 735 orang. Bilangan tenaga pengajarnya juga bertambah menjadi 36 orang.


Pada tahun-tahun berikutnya, sesuai dengan perubahan masa dan persekitaran, sekolah ini turut sama mengalami berbagai-bagai perubahan dan perkembangan. Bilangan muridnya bertambah dari masa ke semasa. Begitu juga bilangan tenaga pengajarnya. Pada tahun 1984, sekolah ini telah menerima sebuah bangunan baru dengan 8 bilik darjah. Dengan siapnya pembinaan bangunan baru ini pada tahun 1985, maka kesemua pelajar sekolah ini dapat mengikuti pelajaran melalui satu sidang sahaja iaitu sidang pagi.


Pada tahun 1986, sekali lagi sekolah ini menerima perubahan pucuk pimpinan apabila Encik Mat Husin bin Yunus mengambil tempat sebagai pengetua sekolah pada 16 Mei 1986. Di bawah pucuk pimpinannya, sekolah ini terus berkembang dalam kurikulum, maupun kokurikulum. Suasana pembelajaran selesa dititikberatkan. Dengan itu, kegiatan-kegiatan menanam pokok-pokok teduh dan hiasan dijalankan dengan giatnya untuk mencantikkan kawasan sekolah. Pada tahun ini, bilangan pelajar sekolah ini meningkat kepada 870 orang dan bilangan pendidiknya ialah 38 orang,


Pada hujung tahun 1987, Sekolah Menengah Bukit Goh diketuai pula oleh Encik Abdul Razak bin Mohamed. Di bawah kepimpinan beliau, sekolah ini telah masuk ke era baru pada tahun 1988. Pada tahun ini penubuhan kelas Tingkatan Empat Sains dan Sastera buat kali pertamanya dijalankan di sekolah ini. Satu kelas aliran sains dan empat kelas aliran sastera telah dibuka untuk menampung 172 lepasan SRP yang layak. Langkah yang bersejarah ini bukan sahaja dapat menyediakan kemudahan serta peluang kepada pelajar-pelajar sekolah ini melanjutkan pelajaran ke tingkatan empat bahkan telah menolong mengatasi masalah kesesakan tempat di sekolah-sekolah di sekitar Kuantan bagi pelajar ke tingkatan empat yang semakin bertambah.


Pembukaan tingkatan empat ini telah memberi semangat kepada pentadbir untuk memperbaiki keadaan fizikal dan tenaga pengajar di sekolah ini. Pengubahsuaian makmal telah dijalankan dengan kemas. Pusat sumber pula telah dilengkapi dengan gambar-gambar dan info yang memberi meklumat kepada pelajar. Bagi mengatasi masalah kekurangan kelas, sekolah ini kembali semula kepada dua sidang iaitu pagi dan petang. Tingkatan 1 dan 2 berada di sidang petang manakala selebihnya di sidang pagi. Masalah kekurangan bilik darjah ini dapat diatasi dengan pembinaan bangunan yang menampung empat kelas lagi. Pembinaan ini dijalankan secara gotong royong. Dengan daya usaha pengetua dan guru-guru, Kelab Komputer sekolah telah ditubuhkan pada 1 Jun 1988 yang mempunyai empat unit komputer dan 80 orang ahli.


Dengan adanya perancangan yang berterusan, kemas, cekap dan teliti, Sekolah Menengah Bukit Goh kini sedang melangkah maju samada dari segi kurikulum dan kokurikulum. Sepanjang sejarah sekolah ini sehingga usianya mencecah 15 tahun, ianya telah ditadbir oleh 5 orang pengetua. Tenaga pengajar pula bertambah dari 2 orang (1974) kepada 58 orang (1989). Bilangan pelajarnya pula turut bertambah dari 36 orang (1974) kepada 1209 orang (1989). Selain menampung pelajar-pelajar yang datang dari Bukit Goh, sekolah juga merupakan tempat bagi pelajar-pelajar Bukit Kuantan dan Bukit Sagu melanjutkan pelajaran mereka ke peringkat menengah.


Rasanya tidak sempurna jika tidak disertakan Lagu Sekolah "Berilmu Bahagia" untuk dihayati oleh kita bersama...

- Bangunlah dan bersatu
- Mendukung cita mulia
- Disiplin teras utama
- Bina Insan sempurna
- Demi harumkan nama
- Tingkatkan usaha kita
- Kejayaan pasti nyata
- Pada Allah kita serahkan

C/O

- Hanya satu di hati kami
- Untuk Allah juga sekolah
- Berdiri megah di bawah bendera
- Berjuang demi nusa bangsa
- GERAKLAH.... GERAKLAH
- Masa tidak menanti kita


Demikianlah sejarah ringkas Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Goh, untuk tatapan semua.
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 KEMBARA SUFI |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net

Usage Rights

DesignBlog BloggerTheme comes under a Creative Commons License.This template is free of charge to create a personal blog.You can make changes to the templates to suit your needs.But You must keep the footer links Intact.